HTML

Média Mustra

Mainstream vagy rétegműfaj, ker.média vagy web2 , magyar vagy külföldi? A szerző "trendkövet", monitoroz, vélekedik, értékel. Mi több, néha még kritikára is vetemedik:)

Friss topikok

Címkék

Egy tehetségkutató margójára

2012.06.17. 18:55 TGabi

 

Tudom, hogy lassan már bődületesen unalmas téma, hogy lerágott csont lassan + hogy a csapból is folyik. Mégsem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá pár mondat erejéig. 

Itt volt ugye ez a Hullócsillag Születik című "minden sarkon tehetségkutatás" tematikájú műsor. És az ő x. (negyedik) fordulójának győztese, Mészáros János Elek, a rombuszmintás pulóverű, pödrött bajszú agronómus, aki jött, látott és győzött, és összeénekelte magának a fődíjat. Ami azért valljuk be, nem kicsit meglepő. Tényleg tehetséges ember. Nem nívótlan a belőle időről-időre kitörő hangorkán, de egy szó, mint száz, gyakran már a hasonló vetélkedők előselejtezőjében elvéreznek az ilyen megmérettetéseken sokkalta tehetségesebb emberek is. 

Néhány teória MJE győzelmével kapcsolatban. 

Revíziós nosztalgia és turbómagyarkodás felsőfokon 

Tombol a Horthy-nosztalgia (sajnos), a Trianon-revízió éltetése, az ősmagyarkodás és az ezzel óhatatlanul is felbukkanó "anyaföld kultusz." Ehhez remekül passzoló kiegészítő a naiv parasztgazdát játszó, pödrött bajszú,  "hívőkeresztyén" úriember, a népdal, a magyar nóta, a szentimentalizmus. (Brewking News - főleg annak tükrében, hogy az egykori szocializmus kárvallottjaként az ő felmenőit is igen tekintélyes mennyiségű földbirtokkal rövidítette meg á rándszer, írja valamelyik "nesze semmi, fogd meg jól" szemétkukabelsőnek is igen kiváló bulvárlap. De most legalább a győzelem kárpótolja valamennyire.)  

Fentiek szellemében a határon túli magyarok szavazatai is markánsan alakították a tehetségkutató menetét -a "kétharmadnyi" területről logikusan nagyságrendekkel több SMS hömpölyöghetett be a producerek örömére.

Anticeleb attitűd

Egyre több TV-néző  - már nem a mindent trendien majmolni akaró tinik, hanem a kertévét jobb híján választó Zemberek közül - torkig van a műanyagemberekkel, a két lábon járó, prosztóbalkán, műhollywood-ias,  "énannyiramagamatadom, hogy a fal adja a másikat, van kisugárzásom" típusú közhelyes szerencsétlenségeket idézgető nímandokkal. MJE meg nem ilyen - inkább ellenpólusa ennek a művieskedésnek, s mint ilyen, nyerő az arra fogékony rétegeknél. 

Prime minister földije

Érdekes egybeesésként MJE OV földije és vezető főtanácsos is ugyanott az egyik hivatalban. Persze ennek nyilván semmi köze a győzelemhez - mert ilyesmit csak a nemzetileg együtt nem működő, kommenyista bunkók szoknak gondolni a világ állásáról. (Vagy a Retek is idomítottan lojális és magától is igazodik az elváráshoz, szemvillanásból is tudja, ki diktálja a trendeket.) 

Magyarország, én így szeretlek! 

 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mediamustra.blog.hu/api/trackback/id/tr264585844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szng 2012.06.17. 20:28:27

sztem megunták a sok műembert. Úgyhogy ez amúgy visszajelzés a rtl-nek, csak egyszer esne már le a tantusz...

Electrolo 2012.06.17. 20:39:11

Nem kéne ezt ennyire kisarkítani. Mindegy kinek a földije meg az is hogy kiknek a szavazataival nyert. A produkciói nem voltak rosszak, lehet, hogy a Quantum XXL érdekesebb volt - elözöleg ö állt sokáig nyerésre - így alakult. Ez a baj ebben az országban - mindig mindent megmagyaráznak, miért szar ami történt, ha nem szar akkor is. Vagy netán az irigység a nagy nyeremény láttán ?
Örüljetek, hogy nem a Juhász Marci nyert a nyekergésével. Szerintem így is túl messze jutott - ugyancsak a Tisztelt Nagyérdemü ajánlásával.
A Prügyi Duo édeskés stílustalan elöadásáról már nem is beszélve.
Talán én sem MJE-t hoztam volna ki gyöztesnek,de az elsö 3-ba kerülését mindenképp helyeseltem volna. Ennyi "holtjáték" meg van a rendszerben.
Talán a díjazás 1 kicsit igazságtalan: az 1. mindent visz? Legalább az elsö 3-at kéne díjazni. Akkor az ilyen magyarkodó, politikai motiváltságú szavazatterelgetésre utaló megmagyarázásoknak már tényleg semmi alapja nem lenne.

7919nünü 2012.06.17. 21:36:54

Nem vagyok Mészáros János Elek rajongó, de a hitelesség kedvéért azt megjegyezném, hogy az, hogy ő vezető főtanácsos a közszférában, nem attól függ, hogy valakije-e valakinek, hanem csak attól, hogy jó pár évet eltöltött már a pályán, és teljesítette az előrelépéshez szükséges feltételeket. Ezek a címek (tanácsos, vezető tanácsos, főtanácsos, vezető főtanácsos) olyanok, mint a hivatásos állománynál a rangok: az előrehaladást hivatott mutatni. Ennyi, és nem több.

rexter 2012.06.17. 22:21:37

hát ez nagyon érdekes, óriásit vesztett volna az emberiség ha ez a nagyszerű írás nem jelenik meg. vulágmegváltó gondolatok, leesett az állam, felnyílt a szeme, ez igen!

bettega 2012.06.17. 22:27:32

ennyire sz@r semmiről sem szóló írást(szófosást)régen láttam ...ez igen csak így tovább

TGabi 2012.06.17. 22:28:41

@rexter:

:)) de azért elolvastad! :))

Steppenwolf 2012.06.17. 22:46:46

Gondolhattam volna, hogy ez is a "szarból feljövő mélymagyrok" és a Zorbán miatt van, és nem amiatt, mert a többség szimpatikusabbnak talált egy átlagos, az életben már valamit elért személyt, aki mellesleg tehetséges is.

Remélem csak poénból vagy véletlenül került ki Index címlapra egy eddig a posztok (nem létező) kommentjei alapján 0 olvasottságú blog vagdalkozásnak is kurvára alacsony epehányása.

villamos alóli kacaj 2012.06.17. 22:47:44

Vagy csaltak, vagy nem.
Az eredményt követően - ha jól láttam - az €/HUF árfolyam jelentősen nem mozdult el, az időjárásban sem történt rendkívüli fordulat.
Az egy más kérdés, hogy egy iszonyúan precíz kidolgozású, ötletgazdag és mindég megújulni képes "tánccsoport" produkcióját hogyan lehet egy hatalmas testben megjelenő " Sárdi József reinkarnáció" produkciójával összevetni?

csavardi 2012.06.17. 23:19:04

@villamos alóli kacaj: jól mondod, csak a pontosság kedvéért : a Sárdy az János volt.

Mercyful Fate 2012.06.17. 23:27:41

nem vagyok "turbomagyar"..de mindig elkeseredek az olyan típusú embereken mint amilyen a blog írója lehet. :)
82 éve volt Trianon..elődeink 150(nem pedig 82) évnyi török uralomba nem törődtek bele és ezért létezik még ez az ország.szánalmas, hogy ezekután utódaik 82 év után feladják, mitöbb kiröhögik azokat akik netán nem. :)
Azóta kicsit felhígult a társadalom úgylátszik. :)

dear56 2012.06.17. 23:34:39

@Mercyful Fate: 2012-1920=82, matekból egyes
töriből sem jobb, mert mi köze a 150 évnek ehhez a 92-höz? meg mit is adnak föl és kik, "nem turbómagyar"-kám?

egyenlítő 2012.06.17. 23:52:53

@Mercyful Fate: Történelemből elégtelen. A törököket alapvetően német-osztrák sereg verte ki:

"1686. június 18-án V. Károly lotaringiai herceg és II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem vezette 76–80 000 fős keresztény sereg, a habsburg és német birodalmi erőkkel, és soraikban körülbelül 15–20 000 magyarral, néhány horvát hadtesttel ostromolni kezdték az erősséget, amit Abdurrahman pasa 12 ezer katonával védelmezett. Az ostromló seregben több ezer más nemzetiségű, többek közt német, holland, cseh, olasz, dán, burgundi, angol, spanyol, francia és svéd harcolt, századokba vagy ezredekbe szervezve, de a különböző századokba beosztott önkéntes katonák, tisztek és tüzérek között Európa szinte minden népe képviseltette magát."

Hasznosabb lenne talán most is jóban lenni Európával, nem ellene vívni a szabadságharcot.

VLADISZLAV 2012.06.18. 05:42:01

Kreskedelmi televízió nem foglalkozik tehetségkutatással, bármennyire is szeretnék elhitetni. Kereskedelmi tv pénzcsinálással foglalkozik, azért jött létre.

Pikk 2012.06.18. 06:35:25

M.J.E. tényleg tehetséges valóságos személyiség. Ebből a szempontból jogos a győzelme. Sajnos a mai médiavilág egyéb szempontok részvételét is feltételezik.
Az ilyen műsorok szavazói általában az apuka pénzét szóró tinilányok. Vagy ők vagy egy másik ezeket lenyomó szavazóbázis a meghatározó.
Az rtl a Tv2- höz hasonlóan semmit vagy szinte semmit nem közöl a szavazás darabszámát illetően, tehát életre-hívja azt a sanda gyanút, hogy a szavazásokkal vissza lehet élni és ezt jótékonyan eltakarja a "diszkrét" szavazatkezelés.
Ezek miatt nem vonható ki a képből, hogy az elismerés orbánia képviselőjének (is) szólt, azaz a számítógéppel elküldött szavazatok némi "találtpénz" háttérrel hozzájárulhattak a vetélkedő végeredményéhez.

CommentR 2012.06.18. 06:41:14

"...ilyesmit csak a nemzetileg együtt nem működő, kommenyista bunkók szoknak gondolni a világ állásáról. "
Még szerencse, hogy kedves jólmegmondó firkász barátunk a végén objektiven elemezte saját hozzáállását is.

eMJe 2012.06.18. 07:08:27

@7919nünü: a közszférában főleg nem jellemző, hogy valaki valakinek a valakije:D (bár kivételek mindenhol vannak, MJE is közéjük tartozhat)

Drago Brutic 2012.06.18. 07:28:53

@egyenlítő: A törököket alapvetően a Szent Liga űzte ki, "németek" a 19. századig nem nagyon léteztek.

Bilok 2012.06.18. 07:55:06

Ennyi f.szságot összeírni egy ilyen rövid posztban...

úgyiselfelejtem 2012.06.18. 07:55:06

@Drago Brutic: Az, hogy az egységes Német császárság, vagy birodalom, vagy ország nem létezett akkor, az nem azt jelenti hogy "németek" sem voltak...

úgyiselfelejtem 2012.06.18. 08:00:13

ja, és a poszt tetszett :)
Bár én nem nézek tehetségkutatót, mégis sok jutott el hozzám reklámokból netről, stb., szerintem sem a tehetséges nyer. Ez egy könnyen manipulálható műfaj, megbízhatatlan.
Még egy ok a nyerésre: fel akarták pőrgetni a szavazást, de rossz ütemben tették, és nem tudták lenyomni az énekest :)
Epic Fail

Firestarter18 (törölt) 2012.06.18. 08:07:12

"Egy tehetségkutató margójára"
Ilyen címet adni már 10 éve se volt menő, ma meg már ultragáz. Ennél már csak a "Kis magyar tehetségkutató" lett volna rosszabb, bár a szerzőből kinézem, hogy e kettő között vacillált egész éjjel.

Drago Brutic 2012.06.18. 08:08:38

@úgyiselfelejtem: Nem igazán. A német nemzeti identitás a felvilágosodás kori fogalom.

Intizar 2012.06.18. 08:09:57

@Drago Brutic: Tehát csak olyan nép létezik, amelynek saját állama van? Akkor nem léteznek baszkok sem. Örmények sem voltak sokáig, aztán hirtelen újra lettek, a semmiből. Érdekes.
Vagy azért nem volt "német", mert a német, az sokféle? Ilyen logikával "ember" sem létezik.

Gazuzem 2012.06.18. 08:21:12

Basszus, azért az durva, hogy a posztíró azt hiszi, hogy a határon túli magyarok nagyobb arányban szavaztak MJE-re, mint a maradék tízmillió. Megáll az ész. Természetesen minden határon túli magyar a bajuszos kockás pulóveres nótaénekesekre gerjed.

liba szöme 2012.06.18. 08:54:21

24 komment után eléggé elszabadultak az indulatok. 1. A pocakos pasi tényleg tehetséges, bár én nem tudtam végighallgatni egyik produkcióját sem mert hideg kiráz a műfajtól / nem az előadótól hangsúlyozom /
2. Az ősmagyar hozzászólásokra csak annyit mondanék, hogy jelen pillanatban sokkal nagyobb problémák vannak ezzel a "nagy" magyar néppel. Először helyre kellene rakni a dolgokat a fejekben, azután beszélni arról, hogy mi volt régen.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.06.18. 09:10:52

@Mercyful Fate: mit adnak fel az utódok? fegyverkeznem kéne, vagy mi? szóljatok ha el kell kezdeni egyenesíteni a kaszámat!

faszom, trianon megvolt, szarul járt az ország kész. most ez vagy el tudod fogadni vagy nem. ha nem akkor menj orvoshoz.

egyenlítő 2012.06.18. 09:24:29

@Hurrá Torpedó: Egyáltalán nincs kész! Szüljük tele a Kárpát medencét! Félmilliós honvédsereget! Minden második forintot hős honvédeinknek!

Csak a Kisantant meg ne hallja...

egyenlítő 2012.06.18. 09:26:50

@Drago Brutic: Érdekes, Bornemisza Péter szerint léteztek:

Az Fölföldet bírják az kevély nímötök,
Szerémségöt bírják az fene törökök.
Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!

Engömet kergetnek az kevély némötök,
Engöm környülvettek az pogán törökök.
Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!

villamos alóli kacaj 2012.06.18. 09:36:18

@csavardi:
Bocs.
Időskori "elmelazulás" volt.

egyenlítő 2012.06.18. 09:39:27

Szokásomtól eltérően végignéztem a Csillag születik összes adását. Szerintem minden döntőbe jutott jó volt a maga műfajában és menet közben még sokat javultak is.

Én sem szeretem valamennyi bemutatott műfajt és általában nem azokat ejtettem volna ki, akiket a közönség, de mellőzném az összeesküvés-elméleteket. A találgatásokat meg különösen.

Egy ráérős közvélemény-kutató kereshetne szavazókat és csinálhatna statisztikákat, de az sem érne sokat. Választások után is sokkal több szavazója van a győztes pártoknak, mint a számláláskor volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.06.18. 10:03:10

Anyjuk! Gyere mán he! Ez az ember meg Simándit éneköl. Emléksző amikor itt vót a kultúrba. Szójjá a Maris néninek, hogy nyomják űk is az sms-töt!

Na a kölköknek is mögmutassuk, hogy nem űk szarják a passzát szelet!

Drago Brutic 2012.06.18. 10:46:37

@Intizar: @egyenlítő:
Nem a vitátokba szólok bele (lehet, hogy igazad is van). De biztosan nem osztályozhatsz valakit egyesre történelemből, mert az állítja: a magyarok részt vettek a török ellenállásban. Vigyázz! Mert az általad használt kifejezések a középkorban egészen mást jelentettek! A felvilágosodásig nem létezett se modern nép/nemzet fogalom, a németeknél különösen nem. A török elleni hadsereg egy keresztény zsoldos sereg volt, Bajor, Szász, Brandenburgi, Habsburg és Velencei pénzekből, és jelentős magyar részvétellel. Szó sincs németekről!

Waldorf Rolandó 2012.06.18. 10:47:08

@Hurrá Torpedó: a történelemnek meg legyen már vége, fogadjátok már el vagy menjetek orvoshoz, főleg, mer' összegüriztem 3 milliót a bankba', nem kell ide felfordulás, meg a thaliámat is féltem.

asd123321dsa 2012.06.18. 10:55:12

Ez a poszt kb érdekes lett volna 1 hónappal ezelőtt... Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a terméket a jó reklám adja el, csak eddig mindig egyenszar volt a termék így a legjobb reklám nyert. MJE olyan műfajban utazott ami viszonylag tradicionális, elő lehet adni jól, meg szarul (ha nincs hangja), ő jól adta elő, nem olyan slágereket énekelt amiről mindenki számára nyilvánvaló, hogy ki adta elő pár éve sokkal jobban / profibban. A megjelenést nem hánynám a szemére, lehet hogy egy kicsit a célközönség kedvéért rápödört még egyet a bajuszára, de nem ettől nyerte meg az biztos. Ehhez a műfajhoz amúgy sem passzol rostély-napszemüveg, a köldökig kigombolt fehér ing meg a bokszolócipőbe tűrt szaggatott farmer. Az más kérdés, hogy hogy jutott be, mert közel sem tűnik celeb alapanyagnak a figura, valószínűleg az RTL látott egy piaci rést benne, mert azért a 45-50+ -os korosztály nemhiszem h fejveszve küldözgetni az sms-eket a Lady Gaga, stb utánzatokra... A fiatalok pénzét meg majd begyűjtik az X-faktorban úgyis egymást érik ezek a tehetségkutatók.

Dr Gregory House 2012.06.18. 11:01:42

@hajdulaszlo (volt hajdul): Csak a történelmi hitelesség kedvéért szeretném csendben megjegyezni, hogy a passzát szelet fingják és nem szarják. Vagy az az antipasszát?

champagneM 2012.06.18. 11:06:28

hehe. tetszik az értetlenkedő majmok agyalása:) még gondolkodj pár napot, megérdemled:) és miért? mert megérdemled, hogy legyenek szar perceid:)

Anselmo 2012.06.18. 11:31:27

"Revíziós nosztalgia és turbómagyarkodás felsőfokon"

Népdalt énekelni is nácizmus?

apd (törölt) 2012.06.18. 12:05:36

hát nagyon sajnálom, hogy elolvastam ezt a minősíthetetlen szart... elvett az életemből kb. 3-3.5 percet, amit már soha nem kapok vissza... nem is értem, hogy egy ilyen fasz mint az "író", minek blogol, ha csak ilyen magvas gondolatokat tud prezentálni

egyébként meg olvasd el Anselmo bejegyzését, csak épp előttem írt, és gondolkodj el rajta, hogy mi a fasznak fújsz fel mindent, és minek gondolsz bele egy szar műsor népdalénekesi győzelme mögé közeledő náci tankokat, meg fehérterrort...

pfff.. csicska.

Amorphis 2012.06.18. 12:41:49

Külföldi tehetségkutatókat is nyernek meg hasonló kaliberek , pl az angol rokonműsort is pár éve egy Paul Potts (Pol Pot:)) nevű 40 körüli, egérfogú, lepukkant faszi vitte el, de az operát hibátlanul énekelte. De volt vmi szintén angol rusnya vénlány is, aki tarolt ebben a műfajban. Szal annyira nem kell meglepődni, hogy nem mindig vmi 12 egy tucat műanyag tingli-tangli tini nyeri meg a dolgot. Mindenesetre a versmondó fiúcskánál jóval logikusabb MJE győzelme. Nem kell mögé látni semmi különösebbet és összeesküvés-elméleteket gyártani. Amit előadott a faszi, az teljesen rendben van, megérdemelt a győzelme.

OmegaMale 2012.06.18. 12:44:02

@Steppenwolf: jobboldallal kapcsolatos nem-konstruktív kritikára az index korlátlan felületet biztosít.

Ha én ki akarnék kerülni az index-re, lehet, hogy én is ezzel kezdeném. Ha írok pár sort, amiben kutyázok meg OV-zek, talán nem olvassák tovább és onnantól lényegi üzenetet is tudnék közvetíteni, amíg az index-en valaki végig nem olvassa és leszedik. Addigra talán a mandiner is lehozná a hitcount miatt :D.

mézescsók 2012.06.18. 13:14:40

A bajorok meg nyilván urdu, a szászok tamil, a habsburgok pandzsábi, a brandenburgiak pedig thai nyelven beszéltek, egymáshoz tehát közük nem volt. Mert a közös nyelv egy nép összetartozásának semmilyen szinten sem ismérve. Földrajzilag pedig oly távol voltak egymástól az említett államok, hogy sorsuk, történelmük soha össze nem kapcsolódott, ezért "német" összefogó jelzővel illetni őket bizony otrombaság.

Mészáros János Elekkel nekem az ég egy adta világon semmi bajom, csak a a helyzet, hogy nem kaptam fel a fejemet, amikor énekelt. Én egy nem idős, még nem is középkorú pasast láttam, aki tiszta hangon énekelt - többnyire közismert, nem a könnyűzenének aposztrofált műfajba tartozó dalokat. Úgy, ahogy bármelyik férfikórusban éneklő férfiember énekelt volna. Tisztán, szépen énekelt, de hogy tehetséges lett volna? Az volt az egyetlen meglepő, hogy mit énekelt, mert ehhez errefelé nem vagyunk szokva. Nálunk Paul Potts talán az első 12 közé sem került volna.

A külsejével kapcsolatban asd123321dsa-nak nagyon igaza van. A foglalkozása nem érdekel, mert a téma szempontjából nincs jelentősége. A lakóhelye, feltételezett politikai elkötelezettsége - bár megjegyzem, hogy erről nem tudunk semmit, csak kombinálunk itt - számomra közömbös. Mindenesetre egyetlen Fidesz szavazót sem tudok elképzelni, aki azért nyomná az sms-t, mert olyan szép, magyar ember MJE.

A biztosítékot szerintem sokkal inkább az verte ki, hogy nem szoktuk meg, hogy a tehetségkutatót nem valami rock, pop, rnb vagy egyéb ma divatos műfaj önjelöltje nyerje. El tudjátok képzelni, hogy valaki pl. szavalással nyerjen tehetségkutatót? Utasi Árpádot most ne említsük, mert az azért más kategória volt.

kerecsen2010 2012.06.18. 14:00:06

@Intizar: Te jó ég, és hogy lettek 20 éve hirtelen milliószám a szlovákok?! :)

play_off 2012.06.18. 14:29:14

@Anselmo: "Népdalt énekelni is nácizmus?"
A blog író, néhány hozzászóló, és még több százezernyi álmagyar szerint igen! Minden, ami a nemzeti érzésekre, a magyarság összefogására, a hagyományok megőrzésére fektet hangsúlyt, az náci.
Ki kell gúnyolni, meg kell alázni, le kell fikázni.

egyenlítő 2012.06.18. 15:49:29

@Drago Brutic: "elődeink 150(nem pedig 82) évnyi török uralomba nem törődtek bele és ezért létezik még ez az ország" íródott vala, nem pedig "a magyarok részt vettek a török ellenállásban". Bécs ostroma előtt Thököly a törökkel szövetségben Észak-Dunántúlt szállta meg és Pozsonyt is elfoglalta. Sobiesky Bécsbe menet verte szét a magyar csapatokat Morvaországban. Csak emiatt az "árnyalatnyi" különbség miatt emeltem szót és adtam elégtelent történelemből.

Érdekes a párhuzam a II. Világháborúval :-)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2012.06.18. 15:52:58

nagy a cirkusz a rovásírásos helységnévtáblákon is, nagyon szúrja egyeseknek a szemét
süti beállítások módosítása